Asfaltın Özellikleri

 

 

Dayanıklılık (durabilite ): Yapılan bitümlü sıcak karışım “durabil” olmalı, hava koşullarının etkisiyle ve trafik altında sökülüp atılmamalıdır. Durabilite; Bitümlü Sıcak Karışım Kaplamanın, trafik, su, hava etkilerine ve ısı değişikliklerine dayanıklılığı demektir.

 

Sıtabilite: Yapılan Bitümlü Sıcak Karışım Kaplama “Sıtabil” olmalıdır. Sıtabilite; taşıtlardan gelen statik ve dinamik (hareketli) yüklerin neden olduğu kesme kuvvetlerine ve deformasyonlara karsı kaplamanın gösterdiği dayanma gücüdür.

Flexibilite (Esneklik) : Flexibilite (esneklik); bir kaplamanın kendisini, altındaki temelin çökmelerine veya esnemelerine çatlamadan ve kırılmadan intibak ettirebilme yeteneğidir. Kaplamanın bu özellikleri altındaki temel flexibil (esnek) olduğu zaman önemlidir. Çok az flexibil bir kaplana, çok az sıtabil bir kaplama kadar sakıncalıdır.

Kaymaya Karşı Direnç: Kaymaya karsı direnç taşıtların kaplama üzerinde emniyetle yürümesini ve durmasını sağlayan kaplama yüzünün sürtünme dayanıklılığıdır. karışımda hesaplanandan fazla bitümün ve gerekenden az boşluğun bulunması, trafiğin aşırı kompaksiyon etkisi ve sıcak havalarda bitümün genişlemesi sonucunda bitümün kaplama yüzeyine çıkarak kaygan bir yüzey oluşmasına neden olur. O bakımdan kaplama yüzeyi ıslak bile olsa tekerleği tutacak özellikte olmalıdır.

İşlenebilirlik(workabilite) : Bitümlü sıcak karışımın; karıştırma, serme ve sıkıştırma bakımından işlenebilirlik özelliğidir. Karışımın bu özelliği agrega granülometrisi, bitüm yüzdesi, agreganın büyük dane büyüklüğü, şekli ve yüz yapısı ile ilgilidir.

Yorulma Mukavemeti: Bir asfalt kaplamasının tekerlek yüklerinin geçmesinden doğan tekrarlı gerilmelere karsı koyabilme yeteneğidir. Asfalt içeriği arttıkça yorulma mukavemeti artmaktadır.

Geçirgenlik(Permabilite): Bir asfalt kaplamasının içine doğru veya içinden hava ve su geçisine karsı gösterdiği direnci ifade etmektedir. Bosluk oranı sıkıştırılmış bir kaplama karışımının hava veya su geçisine karsı hassaslık derecesinin bir göstergesi olmakla birlikte bu boşlukların birbirlerine bağlı halde olmaları ve yüzeye erişimlerinin bulunması çok daha büyük önem taşımaktadır.